Siapa suka makan Ayam Percik? Biasa kalau kita beli pasar dalam RM 5 yang bahagian paha tu. Sekarang dah GST, tak taw pulak harga baru kan. Hehehe Daripada keluar duit beli, apa kata masak sendiri? Sebenarnya, mudah sangat nak buat ayam percik kat rumah. So, sama-sama la belajar dari chef yang tak berapa chef ni. Hahahaha
dan jangan lupa garam dan gula. Hehehe
1. Kisar bahan-bahan ini terlebih dahulu iaitu :
1 inci halia,
6 biji cili kering(direbus terlebih dahulu)
2 inci kunyit hidup,
1 kotak santan - letak half pon boleh
6 biji cili api
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang putih
1 batang serai (dipotong halus) - optional
3. Panaskan minyak dan goreng serai sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan bahan kisar tadi.
IKLAN
5. Agak-agak dah pecah minyak, masukkan asam keping, ayam, daun limau purut dan daun kunyit. Gaul-gaul dan letak gula dan garam sebagai penambah perasa. Iday pakai double sided pan sebab nak ayam masak cepat. Lagipon boleh tutup, so ayam tu elok diperap dalam kuah percik tadi.
6. Agak-agak ayam dah masak, asingkan dengan kuah percik tadi. Then korang bakar la ayam percik tadi dalam double sided pan or oven.
7. Kuah percik tadi, korang boleh masak sampai dia jadi kuning oren pekat.
8. Bila ayam dah masak, just tuang kuah percik tadi. Simple kan. Hehehehe
Siap! Boleh makan dengan nasi! Nak makan dengan roti pon boleh. Hehehehe Mudah kan :)
Selamat memasak!
Oh korang nak beli double sided pan murah?? Boleh beli dekat link bawah ni . Murah! :)
No comments:
Post a Comment